Pasiunea mea, fotografia!

Sursa ta de inspiratie!

Istoria aparatului foto

Fotografia nu exista fara camera de fotografiat, aparatul ce imortalizeaza momentele ce le vrem memorate pentru totdeauna. In articolul ce urmeaza, vom incerca sa enumeram un numar de aparate de fotografiat de la inceputuri pana in zilele noastre.

In articolul ce urmeaza, vom incerca sa aratam aparate de fotografiat inca de la inceputul fotografiei.

Camera de fotografiat a evoluat din camera obscura si a continuat sa se dezvolte o tehnologie ce se afla inca in crestere.

De adaugat daguerotip-ul, calotip-ul, placile metalice, si ceea ce cunosatem cu totii, aparatele pe film si camerele digitale.

 

220px-camera_obscura_box18thcentury

Camera obscura – Sec XVIII

Cel mai simplu aparat de fotografiat este o cutie opaca (camera obscura), cu un orificiu minuscul pe una din fete, pe fata opusa formandu-se imaginea. Desi foarte rudimentar, acest procedeu de fotografiere inca se mai utilizeaza si poarta denumirea de „pinhole photography”.

camera_obscura-300x188

Principiul camerei obsure.

Primele interventii asupra fotografiilor au fost realizate prin pictarea placutelor de tip daguerotip si calotyp de la inceputul secolului XIX.

220px-susse_frere_daguerreotype_camera_1839

Camera de tip daguerotip. – Maisson Susse Freres – 1839

Micșorarea și portabilitatea camerelor obscure a luat ulterior amploare din ce în ce mai mare, aceste dispozitive fiind utilizate în scopuri civile și militare (în special în topografie dar și pentru reproducerea unor desene, gravuri sau hărți, precum și în medicină-pentru desene anatomice cât mai precise). În paralel, avansau și descoperirile din domeniul chimic, în anul 1600 de exemplu Robert Boyle descoperind că la o anumită expunere, clorura de argint se colorează în negru iar în 1727, Johann Heinrich Schulze realizând că anumite lichide își schimbau culoarea dacă erau expuse mult timp la lumină.

camera-obscura-02-680x420camera-obscura

In 1888, George Eastman să patenteze aparatul de fotografiat cu rolfilm, o bucată de peliculă fotografică de aproximativ 1m lungime, care era introdusă într-o casetă metalică izolată ermetic de lumină, înfășurată pe o rolă. După expunere, aceasta se mula pe o altă rolă, dupa care urma procesul chimic de developare.

images 115049

Sursa 1    Sursa 2   Sursa 3

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: