Stiati ca….

 

 1. La fiecare 2 minute se realizeaza mai multe fotografii decat s-au facut in anii 1800.
 2.      Prima „imagine fotografică” a fost creată în 1827 cu ajutorul unei camere obscure. Înainte de aceasta, oamenii foloseau camera obscură doar pentru vizualizarea fotografiilor.

220px-camera_obscura_box18thcentury

 1.      Cuvântul „fotografie” a fost creat în 1829 de matematicianul și astronomul britanic Sir Frederick William Herschel. De asemenea, el a inventat și termenii „pozitiv” și „negativ” utilizați în domeniul fotografiei.
 2.      În anul 1861 a fost realizată prima fotografie color. Fizicianul scoțian, James Clerck Maxweel a fotografiat o panglică de 3 ori: cu ajutorul unui filtru roșu, albastru și galben, apoi a combinat cele 3 imagini, obținând o imagine color.
 3.      Primul aparat de fotografiat a fost creat în decembrie 1975 de către Steve Sasson, care era inginer la Eastman Kodak. Era nevoie de 8 ore până se obținea fotografia finală.
 4.      Cel mai scump aparat de fotografiat a fost aparatul Leica 1923 O-Series, care a fost vândut la o licitație cu suma de 2.790.000 de dolari.descarcare-7
 5.      Pe bine-cunoscuta rețea de socializare Facebook, există aproximativ 240 de miliarde de fotografii. Zilnic sunt adăugate aproximativ 300 de milioane de poze.
 6.      Filozoful grec Aristotel deține un rol esențial în fotografiile moderne de astăzi. Documentarea sa și teoriile dezvoltate despre camera obscură, au determinat o mai bună înțelegere a fenomenului optic.
 7.      Primul aparat foto digital avea o cameră de 1.4 mega-pixeli și costa aproximativ 10.000 de dolari.
 8.  Astăzi, pe suprafața Lunii se găsesc 12 camere Hasselblad. Acestea au rămas acolo în urma operațiunii Apollo 13.
 9.  Faimoasa companie Kodak a fost creată în 1888 de George Eastman. În anii 70 firma deținea 90% din vânzările de filme foto.
 10.  Se poate utiliza o lentilă Nikon pe un aparat foto Canon folosind un adaptor, dar nu și viceversa.
 11.  Sistemul de focalizare al aparatelor Nikon este utilizat în domeniul biologiei la microscoapele de cercetare.
 12.  Primul aparat de fotografiat al brandului Canon, a fost realizat în anul 1934. Acesta era lansat sub numele de „Kwanon”.
 13.  Fotografii, precum măcelarii sau pielarii. Acum 100 de ani, meseria de fotograf se învăţa pe baza uceniciei, în special în Transilvania, unde breslele care au impus acest sistem erau des întâlnite. Cei care doreau să facă din fotografie o meserie, trebuiau să fie primiţi de un fotograf cu experienţă în casa lui, unde să înveţe toate secretele acestei activităţi, după cum arată mai multe cărţi ale vremii.

descărcare (1)

 1.  Moda tabloului de familie a asigurat dezvoltarea meseriei de fotograf. Dacă în Bistriţa de exemplu, în 1860, se regăsea un singur atelier de fotografie, numărul acestora a crescut după 1900. Această extindere a fost asigurată în parte şi de moda tabloului de familie. În special familiile bogate obişnuiau să aibă în casă un tablou cu întreaga familie. Când fotografiile erau gata, acestea erau înrămate şi expuse într-un loc vizibil al casei, ca un blazon. Cu cât erau mai complicate şi cu mai multe personaje, cu atât erau mai apreciate de către oaspeţi.
 2.  Atelierele fotografilor semănau cu un teatru. Pentru a face faţă cerinţelor şi mai ales exigenţelor bogaţilor, care voiau să-şi impresioneze oaspeţii cu tablouri de familie complexe, fotografii îşi transformau total atelierele, astfel că nu de puţine ori acestea aduceau cu un teatru.
 3.   Atelierele erau situate la ultimul etaj, iar tavanul era din sticlă. Pentru a-şi asigura lumina naturală, fotografii îşi amenajau atelierele la ultimele etaje ale clădirilor, unde îşi puteau realiza parte din tavan din sticlă, profitând astfel de lumina naturală.
 4.   Fotografiile – cărţi de vizită şi produs publicitar. Pe lângă ziarele vremii, fotografii se foloseau chiar de produsele lor pentru a-şi face publicitate. Astfel, majoritatea fotografiilor aveau pe spate şi numele celui care le-a realizat şi adresa atelierului.
 5.   Vizita regulată la fotograf, o normalitate pentru bogaţi. Întrucât nu oricine îşi permitea să îşi facă fotografii, serviciul fiind unul destul de costisitor, vizitele la fotograf erau destul de rare. Nu însă şi în cazul saşilor bogaţi, care treceau pragurile fotografilor de câteva ori pe an pentru a-şi imortaliza familia.
 6.   Fotografiile alb-negru erau ulterior colorate. Întrucât tehnica nu permitea realizarea fotografiilor colorate acum 100 de ani, fotografii erau nevoiţi să improvizeze. Astfel, anumite detalii din fotografii (o pălărie, o rochie sau o gentuţă) erau adesea colorate ulterior.
 7.   Recuzita pentru fotografie ocupa aproape o cameră întreagă. Recuzita pentru realizarea fotografiilor, aparatele şi instalaţiile improvizate de iluminat, adesea aveau nevoie de o cameră întreagă pentru depozitare.
 8.  Aparatele de fotografiat sunt facute pentru dreptaci. Desi o buna parte din oameni sunt stangaci, aparatele foto sunt facute doar pentru a fi in folosul dreptacilor. Este adevarat, nu e greu sa apesi pe un buton cu mana dreapta, insa stangacii ar trebui sa se simta ofensati;
 9.   Prima fotografie a fost realizata in 1826. Responsabilul pentru ea a fost Nicephore Niepche iar poza a fost facuta pe o placa de cositor acoperita cu un derivat din petrol;
 10.  Cea mai mare colectie de aparate foto contine nu mai putin de 4425 de aparate foarte vechi si este detinuta de Dilish Parekh din Mumbai. Va dati seama cat valoreaza acea colectie?

old-cameras-pack2

 1.  In 2011, a avut loc în Olanda un concurs de fotografie sub numele „Wiki Loves Monuments” (Wiki iubeste monumentele). Asociatia Verenignig Wikimedia, filiala olandezã a Wikimedia Foundation Inc cu sediul în Florida (SUA) a fost unul din participantii la concurs si a înscris nu mai putin 168,208 de imagini în competitie. Incãrcarea imaginilor pe site-ul concursului a durat de la 1 Iulie 2011, pânã la 31 Septembrie 2011. Acesta este numãrul recod de fotografii înscris vreodatã într-un concurs de fotografie.  Au muncit ceva, nu glumã !
 2.  Una din cele mai mari fotografii din lume  are 365 de Gigapixeli si este o panoramã a vârfului Mont Blanc  Ea a fost realizată la o temperatură de -10 grade Celsius şi la o altitudine de 3.500 de metri de o echipă de fotografi condusă de Filippo Blengini.
 3.  Care parte a fetei tale consideri cã este mai expresivã ? Un studiu efectuat de doi cercetãtori de la  Wake Forest University a stabilit cã partea stângã a fetei este perceputã ca fiind mai plãcutã în fotografii, decât cea dreaptã posibil, spun cercetãtorii, din cauza faptului cã partea stângã exprimã mult mai accentuat emotiile noastre.
 4.  Pentru fotografia aeriana sunt realizate aparate speciale, precum aparatul de fotografiat Fairchild k20. Acesta foloseste un negativ de format mare, de 4×5 toli, asemanator celor folosite la aparatele tehnice.
 5.  În 1990, compania Kodak a prezentat publicului DCS 100, primul aparat de fotografiat digital disponibil în comerț.
 6.  Prima poză făcută vreodată din spațiu a fost realizată de armata americană cu ajutorul unei rachete construită de naziști, la puțină vreme după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
 7.  În 2008 au lansat primul dSLR care putea filma – modelul D90.
 8.  Producatorul japonez a creat o cameră specială pentru câini, care declanșa în funcție de bătăile inimii ale acestuia, fiind montată pe piept. Cu siguranță contul de Instagram al acelui câine ar fi avut succes, deoarece majoritatea fotografiilor realizate au fost fie cu pisici, fie cu mâncare.
 9.  Nikon este ultima mare companie ce produce în continuare aparate pe film. Modelul se numește F6 și se produce începand din 2004.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s