Filtre foto

Filtrele optice sunt lentile ce se adapteaza obiectivul unui aparat foto. Asa cum am citit undeva am putea spune ca filtrele se comporta asemeni unei perechi de ochelari. Exista mai multe tipuri de filtre, dar cele mai uzuale si recomandate sunt: filtrele UV, filtrele ND si filtrele de polarizare. Filtrele cel mai des folosite sunt cele pe inel, acestea infiletandu-se pe obiectiv. Un avantaj ar fi existenta unui inel ce poate adapta un filtru cu un diametru la un obiectiv cu un al diametru, mai mare sau mai mic.

Filtrele UV ( ultraviolete) sunt cel mai des folosite, insa marea lor intrebuintare este aceea de protejare a obiectivului. Atunci cand fotografiem un eveniment unde nu este un mediu controlat si ne putem intalni cu diverse accidente, recomandarea specialistilor este folosirea unui filtru de protectie a obiectivului. Costul unui filtru este mult mai mic fata de costul unui obiectiv in cazul unu accident.

Filtrele UV impiedica razele ultraviolete sa intre prin obiectiv, pe film era o mai mare nevoie de folosire a unui astfel de filtru in timp ce senzorul digital curata imaginea si fara ajutorul acestuia. Acum este fotosit pentru protejarea obiectivului, existand si astfel de filtre dar in majoritatea cazurilor un filtru UV va fi intalnit pentru protejarea lentilelor.

Este important sa retinem un lucru, orice lentila adusa in completare, imaginea obtinuta va avea o alta calitate. Adaugand un filtru calitatea imaginii fiind mai scazuta, deci este foarte important sa achizitionam un filtru bun, de calitate superioara.

Un al doilea filtru des folosit este ND, neutral density, care taie din lumina. Un filtru ND poate taia pana la 2 3 4 f stopuri de lumina. In anumite circumstante, de exemplu la folografierea in plina zi a unei cascade cu un timp de expunere lung, un filtru ND este recomandat. In cazul iluminarii foarte mari, filtrul ND este de foarte mare ajutor, scazand lumina ce intra in aparat, dand astfel o imagine mult mai buna.

Filtrul de polarizare este acel filtru ce blocheaza lumina reflectata

filtru-de-polarizare de toate obiectele nemetalice, de la luciul apei pana la reflexia pe un geam. Multa lume foloseste un filtru de polarizare pentru fotografierea unui cer mai saturat, mai albastru. Intr-adevar daca folosim un filtru de polarizare cerul in fotografie va fi de un albastru mul

t mai nuantat, facand un contrast mult mai mare intre nori si cer. Insa putem folosi cu mare succes acest filtru si in cazul fotografierii unui lac si avem foarte multe pietre ce reflecta lumina, filtrul dand un alt aspect fotografiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s