Ce aparat imi iau?

Asta este intrebarea ce mi se adreseaza la fiecare curs de fotografie ce il sustin. Ori de cate ori am participanti fara o camera foto, acestia intreaba ce camera sa isi cumpere. Ce model, ce sume sa aloce si ce este bun pentru ei?

Recomand un DSLR fie Nikon, fie Canon, eu am folosit in mare parte un Nikon dar asta nu e universal aplicabil depinzand de mult mai multe lucruri. Pentru inceput trebuie sa va ganditi la ce buget aveti disponibil pentru achizitionarea unei camere DSLR.

In primul rand va veti lua un aparat entry level, poate sa fie la Canon din gama 1100D, 1200D, iar la Nikon din seriile D3000 sau D5000. Aparatele vin cu un obiectiv de kit, un obiectiv 18 – 55mm cu o diafragma f/3,5. Este recomandat sa invatam sa folosim aparatul, sa invatam fiecare buton in parte, funnctiile fiecarui buton de pe aparat, fiecare scurtatura pentru a putea trece mai departe. Cartea aparatului ne este de mare ajutor asa ca recomand citirea acesteia, fie si treptat.

In functie de ce anume fotografiem, vom observa nevoia schimbarii obiectivului de kit cu un altul. Acum, depinde ce anume ne place sa fotografiem cel mai mult. Pentru inceput putem folosi mai multe obiective entry level, de exemplu un obiectiv 55-200mm, pentru experimentarea fotografierii portretelor la o distanta mai mare.

Recomandarea specialistilor este trecerea la un obiectiv cu o diafragma fixa, f/2.8, asta inseamna ca oricat am schimba distanta focala, numarul f ramane neschimbat. La obiectivele entry level vom putea observa modificarea diafragmei la folosirea zoom-ului, trecand de la o distanta focala de 55mm la 200mm, vom observa cum valoarea diafragmei se va schimbat treptat de la un f/3,5 la un f/5,6.

Puteti sa gasiti obiectivele 17-50mm cu o diafragma fixa f/2,8 de la Sigma sau Tamron, variantele cu stabilizare de imagine care sunt cea mai buna varianta indiferent ca folosim un aparat Nikon sau Canon.

In continuare, dupa ce ne vom familiariza cu aparatul entry level, vom face trecerea catre un aparat intermediar, dar sa nu uitam sa tinem cont cel mai important lucru si anume ce vom fotografia, ce tip de fotografie ne atrage cel mai mult. In cazul aparatelor Nikon, gama D7000 sau de la Canon, 70D, 77D, 80D, acestea se pot enumera printre camerele intermediar, dar odata cu schimbarea corprului aparatulu trebuie sa avem o mai buna idee de ce obiective ne sunt mai de folos. Daca folosim foarte mult aparatul pentru fotografierea persoanelor din jurul nostru, fotografia de tip portret, atunci recomandarea ar fi un teleobiectiv, 70 – 300mm.

Pentru o luminozitate mai buna, putem cumpara un obiectiv fix cu o diafragma 1,4. Cel mai recomandat obiectiv fix este cel de 50mm, cu o diafragma de 1.8 sau chiar 1.4, iar un obiectiv fix trebuie sa se gaseasca in trusa oricarui fotograf.

La un moment dat, orice fotograf va opta sa treaca din gama intermediar catre profi. Este inevitabila trecerea catre full frame, dar din nou trebuie sa justificam trecerea de la un aparat de tip crop la unul full frame.

Asadar, sa ne gandim ce anume vom fotografia, cat si unde. In functie de asta putem sti ce aparat se potriveste fiecaruia dintre noi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s