Full frame VS Crop

Atunci cand auzim cuvantul Full Frame ne gandim la ceva intreg datorita acelui full, ei bine este vorba de dimensiunea senzorului. Cand vine vorba de senzor foto, cei doi termeni utilizati sunt “crop senzor” si “full frame”. Atunci cand folosim termenul full frame, ne referim la senzor cu aceleasi dimensiuni ale unui film de 35 mm. Un senzor de tipul “crop” se refera la un senzor de dimensiuni mai mici decat cel full frame, automat. Principala diferenta vizibila intre cei doi senzori este in campul vizibil, in unghiul de cuprindere. De exemplu o camera foto de tipul crop va avea o dimensiune a imaginii mai mica decat a unui aparat de tip full frame.
Distanta focala a obiectivelor se bazeaza pe o masurare folosind un aparat full frame, asadar o camera crop va mari distanta focala. Un exemplu clar este: la un aparat crop cu un obiectiv de 50 mm atasat, distanta focala va fi multiplicata de 1,5x iar obiectivul se va comporta asemeni unui obiectiv cu distanta focala de 75mm.
Avantaje si dezavantaje sunt de ambele parti, nu putem spune ca unul are doar avantaje si celalalt doar dezvantaje. Avantaje ale unui senzor full frame: poate fi folosit in caz de iluminare slaba, avand un ISO de calitate superioara, fotografia va avea un unghi de cuprindere mai mare.
Full-cropped-2

 

Marele avantaj al unei camere cu un senzor de tip crop, este pretul, cu toate ca un alt avantaj il va avea, in cazul folosirii teleobiectivului, distanta focala mai mare decat la un full frame. De exemplu la folosirea unu obiectiv 70-200mm, obiectiv atasat unei camere cu senzor crop, plus acel 1,5x al senzorului, va face din acel obiectiv 70- 200mm, un 112-320mm. Aparatele ce detin un senzor crop sunt mai usoare ca si greutate si de dimensiuni mai mici.

Este adevarat ca fotografii profesionisti opteaza pentru o camera cu un senzor de tip full frame, dar costurile sunt mult mai mari si automat obiectivele variaza in functie de tipul de fotografie ce se realizeaza. Fotografii profesionisti detin aparatura si in functie de tipul de fotografie ce il realizeaza, de exemplu in biserica, la un botez sau nunta, nu este loc pentru desfasurare, asadar ei opteaza pentru un full frame datorita unghiului de cuprindere mai mare.

Diferentele foarte mari de pret intre un aparat cu un senzor crop si unul full frame stau la baza construirii camerei, a senzorului propriu zis, costul unui senzor full frame putand fi si de 20 de ori mai mare decat unul crop.

Greutatea camerei va fi luata in considerare in cazul in care dorim o camera de fotografiat in vacanta, sau de familie. Nu trebuie sa alege un tip de aparat in detrimentul celuilalt, punem in balanta cat si cum vom folosi camera, pentru ce tip de fotografie. Cei mai importanti factori la achizitionarea unei camere foto sunt bugetul si ce anume vom fotografia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s