Obiectivul fix VS zoom

Mult spus fix versus zoom, fiecare face ce ar trebui sa faca, fiecare aduce acel ceva ce nu il aduce celalalt. Obiectivul fix, as putea spune, este preferat de tot mai multi dar nici obiectivul zoom nu este de dat deoparte.

Obiectivul fix, sau prime, este obiectivul cel mai des folosit in fotografia de eveniment sau portret datorita luminozitatii. Dupa cum stim lumina este cea care face sau desface o fotografie.

Diferentierea intre obiectivele fixe si zoom-uri o face distanta focala.

distanta-focala

Distanta focala reprezinta distanta fizica dintre senzorul aparatului de fotografiat si centrul optic al obiectivului. Cu cat aceasta distanta focala este mai mica (scurta) cu atat obiectivul este mai wide, are un camp de profunzime mare si o magnificare mai mica.

Obiectivele sunt de 3 tipuri: fix, wide si teleobiective. Diferenta intre obiective o da distanta focala.

Obiectivul fix are distanta focala fixa, sau in termeni populari ne apropiem de subiect fizic nu din obiectiv. Marele avantaj al obiectivului fix este pretul, fiind mult mai mic decat cel al unui zoom. Sa nu uitam de greutate, un zoom putand cantari si de doua sau chiar trei ori greutatea unui obiectiv fix.

De ce? Asta e intrebarea cea mare, dar, un obiectiv fix cu o diafragma 1.8 este la un pret mult mai scazut decat un zoom cu acelasi F.

In fotografie apertura (sau deschiderea diafragmei / aperture) se refera la dimensiunea orificiului prin care lumina ajunge pe film / senzor. Numarul F (f number) este o unitate de masura care identifica uniform deschiderea diafragmei pe obiective foto. Acesta se calculeaza prin impartirea diametrului orificiului de intrare a luminii la distanta focala a obiectivului.

images (1)

Obiectivul fix fiind folosit predominant din fotografierea persoanelor, portretul fiind la mare cautare in randul fotografilor ce folosesc obiectivul fix in defavoarea teleobiectivului.

Zoom-ul sau obiectivul cu distanta focala variabil este la mai mare cautare, dar cu un F mai mare, f4 fiind cel mai accesibil si folosit obiectiv. Un obiectiv de tip zoom poate si este folosit in orice tip de folografie, peisaj, portret, arhitectura, s.a.m.d. As putea spune ca un zoom, cu o valoare 2.8 a diafragmei poate da clasa unui obiectiv fix chiar si cu un f mai mic, dar, sa nu uitam detaliul cel mai important, si anume pretul.

Recomandarea fotografilor profesionisti este subiectiva, depinde de ce iti trebuie la momentul respectiv, ce ai de fotografiat sau ce iti sare in ochi, scoti camera si imortalizezi subiectul. Poti folosi un obiectiv de tip zoom, sau fix, ori chiar unul normal si sa ai imagini ce spun cele 1000 de cuvinte, sau poti avea un obiectiv foarte scump si sa nu fie imaginea ce o cauti oricat te-ai plimba in jurul subiectului.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s