Kodak

Orice pasionat de fotografie a auzit cel putin odata in viata sa, numele Kodak. Compania Eastman Kodak, in anul 2017 este cunoscuta ca si o companie ce producea camere de fotografiat, filme foto, imprimante, service profesional pentru firme, toate serviciile sale legandu-se de imagine. De ce spun era cunoscuta, deoarece in ianuarie 2012, compania Eastman Kodak prin Legea Falimentului, intra in insolventa, neputandu-se redresa in urma avansarii tehnologiei intr-un mod atat de alert.

Cea mai mare recunoastere a companei fiind cea legata de fotografie, Kodak fiind firma predominant producatoare de filme fotografice.

Compania americana cu sediul in New York, Kodak, a fost fondata de Henry A. Strong si George Eastman in data de 4 septembrie 1888. George Eastman dand startul productiei de placi uscate inca din 1880, cand inchiria un etaj al cladirii unde urma sa isi aiba sediul principal compania Eastman Kodak. In 1881, alaturi de omul de afaceri Henry Alvah Strong, George Eastman formeaza compania „Eastman Dry PLates and Film Company”. Parteneriatul dintre cei doi nu a continuat prea mult, iar firma isi schima numele in Eastman Kodak Company in 1889.

estman

George Eastman, nu doar un om de afaceri, ci si inventator, patenteaza suportul fotosensibil flexibil, pelicula de nitroceluloza in anul 1884.

Kodak isi ia avantul in randul firmelor producatoare de filme sau camere fotografice in 1890, cand compania introduce sloganul ” You Press the Button, We Do the Rest” prin introducerea camerelor de fotografiat simplu de utilizat si accesibile ca pret. „Brownie” sau camera la pretul de 1 dolar, simplu de utilizat si de amatorii de fotografie, ce necesita un film la pretul de 15 centi, devine camera tcea mai vanduta in intreaga lume.

Kodak_Brownie_Target_SIX-20_box_camera

Marea contributie in dezvoltarea imaginii, a venit nu doar pe plan fotografic, ci si  cinematografic, Kodak a avut o contributie esentiala in dezvoltarea filmului, multe dintre peliculele de succes americane, din acea perioada, fiind realizate cu ajutorul filmelor Kodak.

Un lucru mai putin cunoscut in randul fotografilor este ca, compania Eastman Kodak, a fost rasplatita cu noua premii Oscar pentru excenlenta stiintifica si tehnica.

Kodak a fost un nume important pentru industria sportului, filmului si al istoriei, fiind prezent permanent in viata oamenilor. Parteneriatul KODAK-NASA fiind cea mai notabila colaborare a companiei producatoare de filme si camere foto. Instrumente de mare sensibilitate oferite de Kodak fiind folosite de NASA in misiuni precum Apollo 11, sau atunci cand o platforma si un microver numit Sojourner au explorat Marte in 1997. Numeroase personaje importante din istoria lumii, precum Hitler sau presedintele american John F. Kennedy apar in colectia Kodak.

60549928

Kodak s-a aflat in maxima expansiune din 1900 pana la trecerea in era digitala, cand incepe sa incaseze pierderi si nu mai reuseste sa se stabilizeze.

George Eastman, omul ce a inventat brandul KODAK se sinucide in 1932 din cauza unei boli a coloanei vertebrale.

Printre camerele de fotografiat patentate de catre Kodak am putea aminti: Brownie, Retina, Reflex, Instamatic, Kodakchrome and Kodak camera.

Anul 1975, era digitala porneste alaturi de filmul foto, dand o noua fata fotografiei. Kodak patenteaza prima camera foto digitala din lume, destul de greu de utilizat si in alb-negru. Nikon F3, este prima camera foto digitala folosita in presa, de 1.3 Mpx fiind introdusa in 1991 tot de firma lui George Eastman. Kodak este cunoscuta nu doar pentru camere foto, ci si video, revolutionand captarea imaginilor fixe sau momentelor prin filmari.

ea185c2b8c239f5c178a2528b9e01123--video-camera-projectors

2009, anul in care Kodak inceteaza productia si vanzarea filmelor de 35 mm dupa o istorie de 75 de ani. Anul 2010 este anul in care compania Kodak a iesit pe locul 7 in vanzarea camerelor de fotografiat, iar 2012 spune stop la ceea ce a fost cea mai cunoscuta firma din domeniul fotografiei. Compania inventatorului George Eastman iesind de pe piata in 2012, dupa o istorie de 132 de ani, a lasat cea mai mare si vasta gama de camere de fotografiat, filme foto si si-a pus accentul in lumea fotografiei pentru totdeauna, facand astfel, numele Kodak, nemuritor.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s