Accesorii in fotografie

O camera foto pentru amatori este o cutie compacta cu putine butoane si accesorii care asigura realizarea facila a unei fotografii fara pretentii. Daca fotograful doreste sa controleze cat mai multi parametri ai fotografierii, atunci el trebuie sa se orienteze catre o camera care sa ii ofere aceasta posibilitate. Un aparat foto profesional este un ansamblu de componente, fiecare avand functionalitati precise. Manipularea ei este complexa, nu neaparat dificila, si reclama experienta si o serie de cunostinte tehnice de specialitate. Dintre accesoriile si dispozitivele auxiliare ce vor fi analizate, amintim: filtrele pentru obiective, flash-urile sau blitz-urile, trepiedele.

Filtrele pentru obiective.

Imagini pentru filtre fotografice

Filtrele sunt utilizate pentru protecţia lentilei frontale a obiectivului şi pentru a obţine o serie de modificări tonale ori cromatice pe pelicula fotografică. Majoritatea filtrelor sunt realizate din sticle speciale, ori folii de gelatină şi se montează în faţa obiectivului pe suporţi speciali, ori sunt înfiletate pe obiectiv. Modul de lucru al filtrelor se bazează pe felul în care se comportă culorile complementare. Astfel, un filtru colorat absoarbe culoarea complementară şi permite transmisia culorii sale. Majoritatea filtrelor colorate se folosesc în fotografia alb-negru pentru a accentua sau estompa diferite culori ale subiectului de fotografiat care au corespondenţe în tonuri valorice pe peliculă. Fiecare filtru are un coeficient de pierdere a luminii care trece prin el, de care trebuie ţinut cont atunci când reglăm expunerea corectă.

Filtrul UV taie radiaţia ultravioletă şi nu aduce modificări semnificative imaginii. Din această cauză, mulţi fotografi îl menţin permananent pe aparat cu scopul de a proteja obiectivul.

Filtrul „Sky Light” este uşor roz şi are rolul de a reduce accesul luminii albastre excesive datorate cerului senin. Multe filtre „Sky Light” blochează şi radiaţia UV.

Filtrul de atenuare este obţinut dintr-o sticlă optică colorată în diferite nuanţe de gri şi au rolul de a reţine o parte din lumină, cu particularitatea că trebuie să reţină în mod egal toate culorile.

Filtrul de polarizare este folosit atât în fotografia alb negru cât şi în cea color având rolul de a bloca lumina polarizată. Este compus din două plăci de sticlă care cuprind o folie de plastic în care s-au înglobat cristale de herapatit, toate orientate într-o singură direcţie. Lumina polarizată este generată de suprafeţele lucioase, precum sticla. Spre exemplu, folosind un filtru de polarizare, putem fotografia din experior obiectele dintr-o vitrină fără a vedea reflexele geamului acesteia.

Flash-urile (blitz-urile)

blitz-meike-i-ttl-mk910-master-stand-alone-slave-gn60-hss-pentru-nikon-includ-108586

Sau luminile tip fulger electronic sunt surse de lumină artificială folosite atunci când subiectul de fotografiat este slab luminat. O caracteristică principală a acestora este aceea că sunt descărcări luminoase de foarte scurtă durată (de ordinul fracţiunilor de miimi de secundă, deci mult mai mici decât timpii uzuali folosiţi în fotografiere). Primele tipuri de flash-uri foloseau pulberi explozive care odată aprinse produceau o „explozie luminoasă” ce oferea lumina adiţională necesară unei expuneri corecte a peliculei fotografice.

Trepiedul

Imagini pentru trepiedul in fotografie

Este unul dintre accesoriile cele mai neglijate de catre incepatorii intr-ale fotografiei. Orice fotograf (mai ales cel incepator…) trebuie sa fie constient nu numai de utilitatea, dar si de necesitatea lui, in foarte multe situatii.

Suporturile foto ( trepied, monopied) au un rol important in fotografie.
Acestea ofera
-o stabilitate sporita,
-posibilitatea de a face poze fara a fi in spatele aparatului, pentru self-portraits de exemplu.

Un accesoriu important asemeni  camerei foto sunt  geanta sau rucsacul foto. Fara un mediu de transportare al camerei foto cu siguranta ne putem lovi de diverse neplaceri, fie lovituri asupra camerei ori praf.

Imagini pentru rucsacuri foto

 

Sursa

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s