Fotografierea animalelor

Fotografierea animalelor, indiferent daca sunt salbatice sau domestice, inainte de toate necesita foarte multa rabdare. Cunoasterea comportamentului animalului sau a grupului din care acesta face parte (in cazul animalelor aflate in salbaticie) este uneori vitala. Anticiparea momentului pe care doriti sa il surprindeti este de asemenea un factor important pentru realizarea unei fotografii reusite.

Expunerea

Majoritatea fotografiilor cu animale sunt realizate la distante focale mari, in conditii de lumina nu intotdeuna optime pentru fotografiat care necesita un timp mai mare de expunere, ceea ce sporeste riscul obtinerii unor imagini neclare, „miscate”. Acest inconvenient se poate rezolva prin mai multe metode: utilizarea unui obiectiv cu stabilizare de imagine – fapt care permite obtinerea unei fotografii clare in conditiile unei miscari usoare ale aparatului foto. Folosirea trepiedului sau a monopiedului poate de asemenea exclude obtinerea unor imagini mai putin reusite.

Fotografierea animalelor

In cazul fotografiei wildlife ar trebui cautate mai multe locuri in care sa asteptati venirea subiectului, fiecare corespunzator unei anumite perioade ale zilei. In alegerea acestor locuri trebuie sa tineti cont de anumite aspecte foarte importante pentru calitatea fotografiilor pe care vreti sa le realizati: orele la care rasare si apune soarele, traiectoria soarelui.

Fotografierea animalelor

Sensibilitatea (ISO)

Datorita conditiilor uneori precare de luminozitate, de exemplu: in padure, pentru evitarea obtinerii fotografiilor „miscate”, puteti creste sensibilitatea ISO, insa acest lucru trebuie facut astfel incat sa se evite obtinerea unei fotografii cu zgomot prea mare. In concluzie, trebuie aleasa varianta minima a ISO necesara unei expuneri corecte, fara a obtine o imagine cu prea mult zgomot sau „miscata”.

Aparatura necesara

In functie de categoria pe care ati hotorat sa o abordati, wildlife sau animale domestice aparatura poate varia de la ceva mai simplu si mai accesibil din punct de vedere financiar pana la cea folosita de profesionisti, foarte perfomanta din punct de vedere tehnic insa si foarte costisitoare pentru buzunarul unui amator.

In cazul fotografiei wildlife se recomanda utilizarea unor obiective cu distanta focala cat mai mare(cele mai folositoare obiective sint cele de 400 mm pina la 600 mm),  care ofera posibilitatea fixarii unei diafragme cat mai deschise, fapt care genereaza luminozitate fotografiei. Avantajul folosirii unei diafragme deschise consta in faptul ca puteti mentine ISO la niveluri scazute, inconvenientul fiind ca la o deschidere mare a diagragmei profunzimea de camp scade considerabil.

Insa daca alegeti fotografierea animalelor intr-un cadru amenajat, cum ar fi cel de la gradina zoologica, sau chiar din imediata dumneavoastra apropiere (animalele de companie) cerintele tehnice nu sunt atat de stricte. Insa si in aceste situatii un obiectiv zoom cu o distanta focala mai mare reprezinta un avantaj pentru o incadrare mai precisa.

Ce si unde fotografiem?

Daca sunteti novice in acest tip de fotografie pentru inceput provocarea ar fi realizarea unor cadre corect expuse si focalizate. Urmatorul nivel ar putea fi surprinderea animalelor in miscare, in ipostaze neobisnuite sau in timpul unor comportamente specifice speciei careia ii apartin.

Fotografierea animalelor

Un subiect usor abordabil ar fi fotografierea animalelor domestice, care datorita anumitor pozitii pe care le iau, uneori ne dau senzatia ca astepta sa fie pozate. De evitat in aceste situatii este utilizarea modului Auto, care de cele mai multe ori determina declansarea automata a blitzului. Efectul rezultat va fi o fotografie in care subiectul va avea „ochii rosii”.

O alta locatie care merita exploatata este gradina zoologica. Avantajul fotografierii intr-un asemnea „decor” este reprezentat de apropierea mai mare de subiect, decat in mediul lor natural. Insa incadrarea se va face tinand cont de regulile de compozitie si de ceea ce doriti sa obtineti din acel cadru. Este de preferat evitarea introducerii in cadru a elementelor care ar putea sugera faptul ca animanlul nu se afla in mediul lui natural: custi, persoane, panouri informative, indicatoare etc.

Daca doriti sa surprindeti animalele in mediul lor natural, un aspect care la prima vedere ar parea nesemnificativ il reprezinta imbracamintea adecvata in culori asemanatoare mediului in care veti fotografia. Acest fapt va va permite camuflarea si in consecinta apropierea de subiect. Asigurati-va ca sunteti echipat in concordanta cu conditiile meteo ale zonei respective.

Sursa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s