Genurile fotografice

Deși în ziua de astăzi se vorbește despre o gamă foarte variată și diversă de genuri și stiluri fotografice, la bază stau de fapt doar cinci stiluri:
  • portretul
  • peisajul
  • natura statică
  • reportajul
  • eseul

Absolut toate celelalte genuri și subgenuri pot fi integrate într-unul sau mai multe din stilurile enumerate mai sus.

Portretul poate fi împărțit și el în mai multe substiluri. Unii preferă studioul, unde pot modela lumina și subiectul așa cum își doresc. Au timp la dispoziție pentru a scoate cadrul „perfect”. În schimb alți fotografi preferă instantaneul, preferă să surprindă acel moment spontan, neașteptat, unic. Tot în acest stil intră și nudulsau fotografia de moda. Portretul înseamnă mai mult decât cadrarea chipului unei persoane, înseamnă transmiterea unei stări, a unei emoții. Portretul trebuie să fie de asemenea definitoriu pentru subiect, trebuie să îl reprezinte, trebuie să îi scoată în evidență trăsăturile, calitățile. În general se folosesc obiective cu distanțe focale de la 50mm la 150mm, în funcție de preferințe și nevoi.

Peisajul a fost primul gen fotografic abordat ținând cont că prima fotografie documentată aparține acestui stil. În compoziția unui peisaj, de obicei trebuie să apară cerul și pământul, în diferite proporții. Este un stil foarte greu de abordat deoarece este aproape imposibil să modelezi subiectul sau să interacționezi cu el. Necesită o documentare foarte ampla a subiectului, dar și o răbdare, o șansă și multă perseverență pentru a obține rezultatul dorit. Peisagiștii sunt adevărați căutători ai luminii naturale. Din acest stil fotografic face parte și fotografia de arhitectură, astrofotografia sau fotografia aeriană.Dacă la portret sunt preferate obiective cu distanțe focale medii, în peisaj sunt utilizate extremele: fie super-angulare (10mm-35mm) fie teleobiective (100mm-400mm).

Natura statică necesită un studiu amănunțit al luminii artificiale. Lumina, umbrele și în special compoziția sunt principalele elemente ale acestui stil, asupra cărora fotograful are control 100% și pe care trebuie să le exploateze la maxim. Fotografia de produs face parte din acest stil. Deși majoritatea fotografiilor acestui gen se realizează în studio, unde ai la dispoziție luminile artificiale, nu este strict necesar să se realizeze în studio. Accentul se pune strict pe estetic, pe calitate, pe tehnică, partea artistică  și mesajul fiind pe locul doi.

Reportajul este un gen mai aparte deoarece se pot găsi elemente din celelalte genuri fotografice. La bază, reportajul trebuie să documenteze o întâmplare, o acțiune reală, care s-a întâmplat. Dacă un chip este considerat portret, un chip care primește o palmă, în schimb, intră în categoria reportaj. Fotografia documentar, fotografia de război, fotografia de nuntă, sau orice alt eveniment, fotojurnalismul, paparazzi, wildlife, toate acestea intră în această categorie.

Ca și tehnică, este folosită toată gama de obiective, în funcție de necesitate. De multe ori, s-a încercat o transparență cât mai mare, astfel încât subiectul să nu își dea seama ca este fotografiat, pentru a surprinde momente cât mai inedite. Așadar s-a recurs la obiective cu distanțe focale foarte lungi, pentru a se putea fotografia de la distanțe mari, sau camere ascunse în haine, genți, la subraț. S-a recurs și la fotografierea din mașină, din clădiri înalte. Folosirea camerelor cu vizare verticală a fost de asemenea preferată în fotojurnalism. Lumina favorabilă și tehnica sunt elemente secundare în acest stil, principalul element fiind povestea momentului.

Eseul este de asemenea un stil hibrid, oarecum. Singura lui caracteristică este aceea de a povesti o întâmplare, de a transmite o poveste fictivă, nu neapărat adevărată. Acest lucru poate fi realizat printr-o serie de mai multe imagini, dar se poate recurge și la un singur cadru. Compoziția eseurilor poate să conțină atât ființe cât și obiecte. Personificarea obiectelor este un procedeu destul de utilizat.

 

Sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s