Apertura – ce este si cum influenteaza fotografia?

 

In fotografie apertura (sau deschiderea diafragmei / aperture ) se refera la dimensiunea orificiului prin care lumina ajunge pe film / senzor.

Numarul F (f number) este o unitate de masura care identifica uniform deschiderea diafragmei pe obiective foto. Acesta se calculeaza prin impartirea diametrului orificiului de intrare a luminii la distanta focala a obiectivului.

Spre exemplu daca ai deschiderea diafragmei de 25mm pe un obiectiv cu focala de 100mm rezulta un numar f 1/4.

Pentru ca numerele F sunt subunitare, o valoare mai mica reprezinta o deschidere mai mare a diafragmei, deci mai multa lumina atinge senzorul / filmul. Cu cat numarul F este mai mic, cu atat pozele tale vor fi mai luminoase fara alte artificii digitale precum modificare ISO si compensare pe balansul de alb (White Balance Braketing).

Acesta este un principiu important in fotografie pentru ca deschiderea diafragmei afecteaza directprofunzimea de camp si timpul de expunere. Cu cat numarul f este mai mic acesta iti poate modifica profunzimea de camp – distanta la care subiectul apare clar in timp ce fundaul apare neclar.Profunzimea de campDepth of fieldDOF este afectata in felul urmator: cu cat diafragma este mai deschisa DOF-ul este mai ingust, cu cat este mai inchisa DOF-ul este mai larg (vezi imagine).

Un numar f mai mic te ajuta in a izola prin focus (imagine clara) ceea ce vrei sa evidentiezi fata de fundal care va fi out of focus (imagine neclara). Un fundal neclar – blurry – in timp ce subiectul este in focus se numeste bokeh si este cel mai des intalnit in cazul portretelor.

Vezi in continuare o serie de poze facute la deschideri diferite ale diafragmei pe un obiectiv de 50mm. Pentru iluminat am folosit un blitz astfel incat sa scot in evidenta doar diferenta profunzimii de camp.

Sursa

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s